Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs Krišjānis Reinfelds ziņo, ka šonedēļ Engures novada Apšuciemā nogriezta trīs kilogramus smaga baravika (attēlā). Latvijas Dabas muzejā skaidro, ka sēņu augšanu veicinājis mitrais laiks.

"Lietainā, mitrā laikā, ja sēnei ir pietiekami silts, tās var izaugt ļoti lielas," skaidro Latvijas Dabas muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Dāniele. Speciāliste norāda, ka nav kopsakarības starp sēņu izmēru un, piemēram, radiāciju, Černobiļu.

Vērtējot šī gada sēņu daudzumu mežos kopumā, Dāniele norāda, ka sezona bijusi patiešām ražīga. Līdz šim gan Dabas muzejs nav veicis nekādus apkopojumus par ražīgākajiem sēņu gadiem, kā arī nav fiksējis Latvijā lielākās sēnes. "Parasti ziņas par lielajām sēnēm saņemam kā vēstules, fotogrāfijas. Paši svēruši neesam. Piemēram, pirms 30 gadiem mums ziņoja, ka atrasta astoņus kilogramus smaga baravika. Fotogrāfijas nebija. Atradēji teica, ka sēne esot nozagta," atminas Dāniele.

Portāls "Delfi" septembrī ziņoja, ka vairākās vietās Latvijas mežos atrastas vairāk nekā kilogramu smagas sēnes. Dace no Oškalniem ziņojusi, ka Remtes mežos atradusi vismaz divus kilogramus smagu sēni, savukārt Zane vēstīja par pusotru kilogramu smagu Saldus mežos atrastu baraviku. Ventspils novada Puzes pagasta mežā tika atrasta 990 gramus smaga baravika, informēja Kristīne.

Trīs kilogramus smagās sēnes atrašanas aptuvenā vieta kartē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!