Foto: Publicitātes foto
3. oktobrī svinīgi atzīmēta tirdzniecības parka "Alfa" paplašināšanas darbu uzsākšana. Notikums svinēts, gaisā palaižot tūkstošiem balonu. "Delfi" lasītāja Elīna raizējas, ka nokritušie baloni piesārņo dabu, kā arī apdraud dzīvnieku veselību.

"Nedaudz pārsteidz tirdzniecības centra "Alfa" pārstāvju rīcība atklāšanas pasākumā, jo gaisā tika palaisti teju 9000 hēlija baloni. Vai uzņēmums nesaprot, ka pēc tam baloni nokrīt un piesārņo vidi? Nemaz nerunājot par dzīvniekiem, kas balonus pēc tam var apēst," sašutumu neslēpj Elīna.

Pašlaik Latvijā nav aizliegta hēlija balonu un gaismas laternu lietošana, portālam "Delfi" norāda Valsts vides dienestā. Diskusijas par gaismas laternu lietošanas aizliegumu drošības apsvērumu dēļ gan esot bijušas. Laternas citās Eiropas valstīs ir aizliegtas, sacīja VVD preses sekretāre Maruta Bukleviča.

"Piegružojums, kas rodas hēlija balonu un gaismas laternu palaišanas rezultātā, nav vērtējams kā ļoti nozīmīgs. Problēmas risināšanā svarīga loma varētu būt sabiedrības izglītošanai, rosinot aizdomāties par savas darbības sekām videi," sacīja Bukleviča.

Savukārt Beinerta veterinārajā klīnikā portālam "Delfi" skaidro, ka dabā nokritušie baloni rada draudus dzīvniekiem. Nokritušo hēlija balonu var apēst dzīvnieki. Kamēr lielākie to izvadīs laukā, mazākajiem gumija var iestrēgt.

Tomēr dzīvniekiem visbīstamākās ir baloniem piesietās aukliņas. "Ja dzīvnieks apēd tādu auklu, tā nonāk zarnās un var zarnas sagriezt. Aukla zarnas savelk kopā. Šādā gadījumā dzīvnieka dzīvību var glābt tikai operācijā. Pretējā gadījumā dzīvnieks mirst," norādīja Beinerta veterinārās klīnikas pārstāvis Andrejs Valovičs.

Tirdzniecības parka "Alfa" pārstāve Ginta Martini portālam "Delfi" norādīja, ka pasākuma laikā 3. oktobrī gaisā palaistie baloni bijuši ražoti no dabiskā lateksa.

"Tas ir organisks materiāls un videi kaitējumu nenodara. Pasākumam izvēlēta augstas kvalitātes produkcija, kas ir pēc iespējas videi draudzīgāka. Vērā ņemta jaunākā Eiropas un Baltijas pieredze līdzīgu pasākumu organizēšanā," skaidro Martini. Lielākā daļa balonu esot bijuši bez lentītēm jeb aukliņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!