Kāds "Delfi" aculiecinieks savās mājās Salaspils pusē pamanījis visai neparastu ciemiņu.

"Mājās sastapu šādu interesantu zirnekli," norāda reportāžas autors. Lasītājs uzskata, ka tas ir lapseņveida zirneklis "Argiope burennichi".

Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja, ka lapseņveida zirneklis ir suga, kuru pirmoreiz Latvijā novēroja 2004. gadā. Līdz tam šis zirneklis bija parasta suga Vidusjūras zemēs, bet pēdējās desmitgadēs novērota tā izplatība uz ziemeļiem. Laspeņveida zirneklis 2008. gadā ieguva titulu "Gada nekukainis".

Šis zirneklis, tāpat kā pārējie tīklus veidojošie zirnekļi, nav cilvēkiem indīgs. Zirnekļa mātīte ir 14-17 milimetrus gara, tēviņi - tikai līdz sešiem milimetriem. Zirnekļi dzīvo un veido tīklus zemā augājā.

Austajos tīklos ir arī zigzagveida baltu pavedienu struktūras, kuru nozīme ir divējāda - ar savu spīdēšanu, zaigošanu pievilināt kukaiņus, bet lielākiem dzīvniekiem tīklu padarīt redzamu, lai tie to neizpostītu.

Ja tīklā iekļuvis upuris, zirneklis to ietin savos pavedienos un izdara nāvējošo un upuri sašķidrinošo kodienu, tad upuri izsūc vai arī ļauj tam palikt, kamēr gribēsies ēst. Ja tīklos iekļuvis pārāk liels dzīvnieks, mātīte pati pārrauj daļu tīkla, lai lielo objektu atsvabinātu.

Latvijas Entomoloģijas biedrība aicina ziņot par šī zirnekļa novērojumiem.

Latvijas Entomoloģijas biedrība apvieno dažādu Latvijas un ārzemju bezmugurkaulnieku sugu pētniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!