Foto: DELFI Aculiecinieks

Kāds "Delfi" lasītājs trešdien, 14. jūnijā, kad Latvijā piemin komunistiskajā genocīdā cietušos, ievēroja, ka pie Gaismas pils pusmastā nolaists vien Latvijas karogs. Eiropas Savienības (ES) karogs un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) karogs plīvojis augtu mastā. "Vai tad ES un bibliotēka nepiemin 1941. gada 14. jūnija deportācijas?" neizpratnē ir aculiecinieks.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts portālam "Delfi" skaidro, ka pie LNB pastāvīgi plīvo trīs karogi – Latvijas valsts, Eiropas Savienības un LNB karogs. Atšķirībā no Latvijas karoga, Latvijas valsts karoga likums ES lietojumu nenosaka. Tādējādi to sēru noformējumā mēdz izkārt, piemēram, Eiropas līmenī izsludinātu sēru gadījumā.

Situācija ar LNB karogu atšķiras. "Ārlietu ministrijā pie valsts protokola speciālistiem noskaidrojām, ka LNB karogu, kas klasificējams kā iestāžu, uzņēmumu vai sabiedrisko organizāciju karogs, ir nacionāla vai reģionāla līmeņa, vēlams noformēt līdzvērtīgi Latvijas valsts karoga lietojumam," stāsta Zilberts. Šo aspektu LNB darbinieki nebija zinājuši.

Bibliotēkas pārstāvji pateicas "Delfi" aculieciniekam par tēmas aktualizēšanu un sola, ka turpmāk Latvijas sēru dienās karogu noformēs līdzvērtīgi valsts karogam.

Tostarp sestdien, 17. jūnijā, kad piemin Latvijas Republikas okupācijas dienu, pusmastā būs nolaists gan Latvijas, gan LNB karogs, sola bibliotēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!