Foto: LETA
"Negribēju jums to visu rakstīt, bet apnika tā nekaunība," tā savu stāstu sāk Vladislavs. Pirms divām nedēļām vīrietis kļuva par tēvu, taču šīs dzemdības viņš un sieva atcerēsies ilgi – sieviete dzemdējusi Rīgas Dzemdību nama tualetē, raksta portāls "rus.delfi.lv".

Vīrietis notikušajā vaino Dzemdību nama personālu, kas pēc tam vēl esot izturējies rupji.

Svētdienas naktī pulksten 1 Vladislavs sievu aizvedis uz Dzemdību namu. Tur viņam teikts, ka dzemdības gaidāmas tajā pašā naktī. Taču no rīta viņš uzzinājis, ka sieva piedzemdējusi palātas tualetē pulksten 04:45.

"Viņai pārdūra ūdeņus un lika doties uz tualeti. Tur sākās dzemdības. No bailēm sieva bērnu iespieda starp kājām, lai viņš nenokristu, un sarāva sev visu, ko varēja. Viss bija asinīs – viņa pati, sienas. Kaut kā viņa aizsniedzās līdz pogai un izsauca palīdzību," stāsta Vladislavs.

Viņš arī pauda neizpratni par dzemdību nama darbinieku rupjību. "Dzīvesbiedre aizgāja pie vecākās māsas un lūdza iedot pretsāpju līdzekli. Viņai paprasīja, kuras dzemdības viņai šīs ir, viņa atbildēja, ka trešās. Medmāsas atbilde: "Ko jūs gaidījāt? Piektās būs vēl sāpīgākas" un iedeva svecīti. Kā kompensāciju viņai divvietīgās palātas vietā piedāvāja vienvietīgo par 15 eiro dienā, sakot, ka viņa to ir pelnījusi," stāsta vīrietis. Vladislavs saistībā ar notikušo sola vērsties Veselības inspekcijā.

Dzemdību namā portālam apliecināja, ka zina konkrēto gadījumu un vērsa uzmanību uz to, kā iekārtots Dzemdību centrs. "Ēkas septītajā stāvā atrodas 12 individuālās istabas vai zāles. Katrā no istabām ir duša un tualete," stāstīja Rīgas Dzemdību nama pārstāve Jana Priedniece.

"Kad sieviete atradās vannasistabā, viņai sākās stimulētas dzemdības, un bērns pasaulē nāca tur, nevis dzemdību istabā. Otrās dzemdības var notikt ātri, kā tas notika šajā gadījumā. Vienlaikus dzemdību laikā blakus atradās vecmāte, kura kontrolēja procesu, un bērns piedzima personāla klātbūtnē. Jaundzimušo uzreiz apskatīja neonatologs, bērna stāvoklis tika novērtēts kā labs. Arī mātes veselības stāvoklis tika novērtēts kā atbilstošs tam, lai viņa uzreiz varētu palikt kopā ar mazuli".

Pēc Priednieces teiktā, paciente pati izvēlējusies vienvietīgu palātu, kas viņai arī nodrošināta. Nākamajā dienā ar sievieti vēlreiz individuāli pārrunāja radušos situāciju. "Pacientei nebija nekādu pretenziju ne par Dzemdību nama personālu, ne par apstākļiem pēcdzemdību palātā. Notikušais arī pārrunāts ar medicīnas darbiniekiem. Pašlaik māmiņa un jaundzimušais jau ir mājās. Dzemdību nams no visas sirds vēl ģimenei daudz prieka kopā ar bērniņu," teica Priedniece.

Veselības inspekcija 2016. gadā saņēmusi deviņas sūdzības par Rīgas Dzemdību namu. Divas no tām ir izvērtētas – viena atzīta par pamatotu (par pediatriju), bet otra – par nepamatotu (par ginekoloģiju). Šā gada pirmajā ceturksnī saņemtas trīs sūdzības, no kurām viena atzīta par nepamatotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!