Foto: DELFI Aculiecinieks
Esam pieraduši uzskatīt, ka ekoloģiskā katastrofa ir vienīgi globāla mēroga avārija, kā, piemēram, noplūde naftas tankerim vai kāda avārija milzīgā ķīmiskā uzņēmumā, vai masveida delfīnu izmešana krastā. Protams, tie ir briesmīgi notikumi, taču Iļģuciemā notikušais arī uzskatāms par ekoloģisko katastrofu pilsētas, un, ja rūpīgi padomā, arī planētas mērogā.

Pirms divām dienām kāds pie atkritumu konteineriem rūpīgi izlika iepakojumus ar izlietotām dienas gaismas lampām. Kopumā apmēram 50 industriālajām lampām, katra 1500 milimetrus gara.

Turpinājumā citēšu Vikipēdiju: "Visas dienasgaismas spuldzes satur dzīvsudrabu (devās no 1 līdz 70 mg), pirmās bīstamības pakāpes viela. Ja spuldze tiek sasista, šī doza var radīt draudus veselībai. Turklāt, ja pastāvīgi pakļaujat organismu kaitīgā dzīvsudraba tvaika ietekmei, tas uzkrāsies organismā un atstās neizbēgamas sekas."

Atkritumu vedēja mašīna bīstamo kravu, protams, nesavāca. Viņiem vienkārši nav tiesības jaukt sadzīves atkritumus ar šāda veida atkritumiem. Lampas no atkritumu laukuma pazuda. Bet vēl pēc diennakts atradās. Tās bija saplēstas uz dzelzceļa sliedēm, kas atrodas paralēli Saulgožu ielai. Lauskas izmētātas 500 metru platībā.

Tikai padomājiet! Apmēram puskilometra platībā. Tā ir vieta, kur vietējie iedzīvotāji ved pastaigā savus mājdzīvniekus. Te skrien sportisti. Daudzi Iļģuciema un ne tikai Iļģuciema iedzīvotāji iet uz darbu un mājās.

Daudzi, bet varbūt pat gandrīz visi, kuri tagad lasa šīs rindas – vienmēr aiz sevis savāc savus atkritumus. Aiznes vai aizved tos līdz atkritumu tvertnei. Bet vai daudzi smēķējošie aiznes savus izsmēķus līdz atkritumu tvertnei?

Ir arī tādi kārtīgie tūristi, kuri visus savus atkritumus pēc piknika piepilsētā saliek maisiņā, aizsien to un atstāj pie tuvākajiem krūmiem. Bet, kam viņi atstāj šīs vakuumā iepakotos pārpalikumus no šašlika vai žāvētajām desām? Vai nu bezpajumtniekiem suņiem vai vārnām? Tāds maisiņš pat diennakti nenogulēs neaiztikts. Tā saturs vienmērīgi tiek iznēsāts pa visu pieguļošo teritoriju.

Kurš no lasītājiem patiešām ir redzējis, ka kārtīgi pie atkritumu konteineriem noliktais televizors kaut reizi būtu sagaidījis atkritumu vedējus? Un cik daudzi no lasītājiem kaut reizi ir izlikuši televizoru pie konteineriem?

Vai jūs nododat savas baterijas speciāli noliktajās kastēs veikalos? Vai vecu televizoru utilizējat? Bet ko jūs darāt ar dziedošo plīša lācīti, vai izmetāt kopā ar bateriju atkritumos?

Matracis, kas kārtīgi nolikts pie konteinera, jau pēc dažām stundām pārvēršas par porolona kaudzi un lupatu kaudzi pie tuvējiem krūmiem. Maisiņš ar stikla pudelēm, kas rūpīgi atstāts bezpajumtniekam, pārvēršas par stikla lausku kaudzi vai tiek pakļauts "šķirošanai" netālu klusā, nepamanāmā vietā.

Pasaules okeānā peld veselas salas no plastikāta pudeļu vāciņiem. Interesanti, kāda izmēra salas rastos no okeānā izmestajiem izsmēķiem, ja vien tie nenogrimtu? Cik daudz zvejnieki izpīpē dienas laikā? Un cik daudz izsmēķu tiek izmests pie tiltiem un promenādēs?

Varbūt pietiks vienreiz izlikties, ka tas mūs (jūs, mani, tevi, viņus, visus, nevienu, vajadzīgo pasvītrojiet paši) neskar? Kādu mēs šo planētu atstāsim mūsu bērniem? Mūsu mazbērniem? Varbūt atceļam visus sestdienas plānus? Izejam ārā un savedam savu rajonu kārtībā? Kā to izdarīt? Vienkārši!

Instrukcija par to, kā savest kārtībā savas dzīvesvietas teritoriju, savu rajonu, savu pilsētu, savu valsti un planētu:
1. Ieejam mājaslapā www.talkas.lv.
2. Meklējam kartē reģistrētās sestdienas talkas vietas, kuras mums vistuvāk un visērtākās. Sazināmies ar koordinatoru, uzdodam jautājumus.
3. Sestdien atnākam uz problemātisko vietu un elpojam svaigu gaisu, nodarbojamies ar sabiedriski noderīgu darbu, attīrām savu māju, savu rajonu un glābjam planētu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!