Foto: Privātais arhīvs
Lasot dažādas publikācijas un viedokļus plašsaziņas līdzekļos, aizvien pamanāmāks ir uzstādījums, ka citās valstīs, piemēram, kaimiņos ir labāk, nekā pie mums.

Nodokļu politika – labāka, uzņēmējdarbības vide – atbalstoša jaunajiem uzņēmējiem, ierēdņu – mazāk un laipnāki, ceļi – gludāki, ielas – tīrākas, politiķi – godīgāki un vispār – debesis zilākas un zāle zaļāka.

Ar smagām nopūtām mēs sakām, jā, bet pie viņiem jau viss ir labāk, un gaidām, ko tad valsts mums iedos, bet patiesībā būtu jāatceras leģendārais kādreizējā ASV prezidenta Džona Kenedija teiktais: "Neprasi, ko valsts var izdarīt tavā labā, bet gan, ko tu vari izdarīt valsts labā!" Un vēl: "Nekad neaizmist, ka valsts esam mēs paši."

Kaimiņos zāle vienmēr ir zaļāka

Tāds masveidīgs viedoklis pārņēmis publisko telpu – pavisam nesen automašīnās steidzām reģistrēt Lietuvā vai Igaunijā, uzņēmumus – Igaunijā, un daudzinājām, cik kaimiņos viss ir labi, bet pie mums – slikti.

Vai tā patiešām ir, ka kaimiņos zāle vienmēr ir zaļāka? Vai arī mēs tiecamies neredzēt, ka arī kaimiņos ir problēmas, bet pie mums nav tik drūmi, kā uzskatām? Vai tiešām viss ir tikai balts vai melns? Nenoliedzami, Latvijas tiesībsargājošajām instancēm ir kur augt, ir virkne nepilnību, kas jānovērš, ir daudz jomu, kurās nepieciešami uzlabojumi, bet, pie nosacījuma, ja mēs, sabiedrība, sniedzam konstruktīvu kritiku un aktīvi iesaistāmies, nevis kritizējam kritizēšanas pēc.

Par ko Lietuvas VID vadītājs atbrīvots no amata?

Domāju, ka visiem vēl svaigā atmiņā ir pagājušajā gadā notikusī iepriekšējās VID vadītājas Ināras Pētersones atkāpšanās no amata. Noliekot pilnvaras, viņa atzina, ka apgrūtināja psiholoģiskais spiediens un sabiedrības kritika. I. Pētersone uzsvēra, ka saprot - sabiedrības neapmierinātība ir sakrājusies, un dusmas tika izgāztas uz valsts pārvaldi un tieši uz VID.

Redzot negatīvo savā žoga pusē, bieži vien nepamanām, kas notiek kaimiņos, arī tur viss nav tik rožaini, kā varētu šķist, proti, šī gada sākumā Lietuvā finanšu ministrs atbrīvoja no amata VID vadītāju Dainoru Bradauksi (Dainoras Bradauskas), kurš, kā atklāja izmeklēšana, bija kavējis nodokļu krāpšanas izmeklēšanu.

VID vadītājs bija vairākkārt ticies ar kompāniju "MG Baltic" un "Vilniaus prekyba" pārstāvjiem, piesedzis viņu nodokļu krāpšanas shēmas, brīdinājis par "negaidītām" VID pārbaudēm u.tml. Faktiski sanāk, ka kaimiņu VID vadītājs piesedzis krāpšanu, kuras rezultātā Lietuvas valsts kase zaudējusi vairāk nekā 200 miljonus eiro. Viss iepazīstas salīdzinājumā, vai ne?

Izmeklēšanā iesaistītas visas Baltijas valstis

"Vilniaus prekyba" īpašnieka Nerija Numaviča (Nerijus Numavičius) īstenoto krāpšanas shēmu kopš vasaras izmeklē ne tikai Lietuvas iestādes, izmeklēšanā ir iesaistīts arī Igaunijas un Latvijas VID, kas, protams, tikai apstiprina faktu par krāpšanas apmēriem.

Aploksnē ieliktu 5 000 eiro dēļ visu trīs Baltijas valstu VID nesāktu izmeklēšanu.

Uz šo pašu situāciju varam paraudzīties arī no otras puses, no uzņēmēja skatu punkta, proti, uzņēmējs x var būt godīgs nodokļu maksātājs, atvērt savu rūpalu, ievērot visus likumus un strādāt vienā tirgū ar uzņēmēju y, kurš apkrāpj savu valsti par vairākiem simtiem miljonu un pārceļas uz dzīvi citur.

Šis kaimiņvalsts piemērs lieliski atspoguļo, ka viss nav tikai balts vai tikai melns. Krāpnieki ir gan starp uzņēmējiem, kuri met ēnu uz visiem, gan arī ir tādi, kurus prieks saukt par amata brāļiem un kuru priekšā var noņemt cepuri. Tāpat arī starp tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjiem ir tādi, kuri godam pilda savus pienākumus pēc labākās sirdsapziņas, un tādi, kuriem pat aizkostu sviestmaizi nevar uzticēt paturēt.

Kritika ir vajadzīga, ja tā ir konstruktīva

Nepārprotiet, es neaicinu priecāties par to, ka arī pie kaimiņiem ir korupcija un krāpšana lielos apmēros, taču aicinu būt piesardzīgiem savos izteikumos un būt konstruktīviem savā kritikā.

Roka uz pulsa ir jātur, ir jāseko līdzi tam, kas notiek tiesībsargājošajās iestādēs, kas būtu jāuzlabo u.tml., arī kritika no sabiedrības puses ir nepieciešama, lai valsts iestādes pildītu savus pienākumus pēc labākās sirdsapziņas. Tikai ar savu līdzdalību panāksim kārtību un attīstību, tieši tāpat kā Andreja Upīša aprakstītajā Sūnu ciemā – tikai paši varam sakārtot savu sētu. Gaidot, kad atnāks Laimes lācis un visu paveiks mūsu vietā, mēs savas valsts uzplaukumu nesagaidīsim!

Tāpat, vērtējot mūsu valsts iestāžu darbu, aicinu visus nebāzt vienā maisā, esam gana zinoša un izglītota sabiedrību, lai prastu izvērtēt lietas un ielūkoties dziļāk. Un ņemsim vērā, ka kaimiņu pusē zāle ne vienmēr ir tik zaļa, kā mums šķiet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!