Foto: PantherMedia/Scanpix
Anna apprecējās augustā. Uzvārda maiņu atlika, lai saglabātu medusmēneša ceļojumam nepieciešamos dokumentus. Taču pāreja vīra uzvārdā jau pēc kāzām Annai izvērtās negaidīti mokoša un dārga, un tās laikā viņa palika bez pases. Tieslietu ministrijā norāda, ka jaunlaulātajiem pašiem jāsameklē un jāizvērtē saistošā informācija.

"Pārejot vīra uzvārdā laulību ceremonijas laikā, pase uzreiz kļūst nederīga, bet man tā bija nepieciešama ceļojumam. Vīra uzvārdu nolēmu pieņemt jau pēc kāzām. Tas izvērtās par murgu," raksta 28 gadus jaunā Anna. Pirmkārt, Annai piņķerīgi bija atrast Dzimtsarakstu nodaļu, kura strādātu pēc darba laika, pulksten 17. Otrkārt, vienīgā uzvārda mainītājam pieejamā informācija ir likums par "Vārda, uzvārda un tautības maiņu".

"Nekur nav pieejams īss, kodolīgs likuma skaidrojums. Neesmu jurists un likumu lasu, kā protu. Beigu beigās dažas nianses palaidu garām. Vēl dažas nianses mani izbrīnīja. Lai pieteiktos uzvārda maiņai, Dzimtsarakstu nodaļā jāiesniedz dzimšanas apliecība, laulības reģistrācijas apliecība, personīgā bilde. Kāpēc? Šī informācija taču viņiem jau pieejama," neizpratnē ir Anna.

Jauno sievieti arī pārsteidza uzvārda maiņas izmaksas. Par pieteikumu bija jāsamaksā 70 eiro. Kopā ar maksu par jaunu pasi un ID karti, pavisam tie ir vairāk nekā 100 eiro. "Laulību ceremonija Dzimtsarakstu nodaļā arī nebija par velti, bet par 50 eiro. Es nesaprotu, kāpēc valstī, kur raizējas par demogrāfiju, laulības oficiāla reģistrēšana maksā tik dārgi," sašutusi Anna.

Tomēr nepatīkamākās situācijas sieviete piedzīvoja, kamēr gaidīja lēmumu no Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta. Saskaņā ar likumu, lēmums par to, vai iesniedzējam ļaut vai neļaut mainīt uzvārdu, jāpieņem 30 dienu laikā kopš pieteikuma saņemšanas. Tikai pēc tam iedzīvotājs var vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un uzvārdu nomainīt.

Kad bija pagājušas 20 dienas, Anna vienu pēc otras saņēma divas e-pasta vēstules ar paziņojumiem, ka viņas e-paraksta sertifikāti, pase un ID karte ir anulēti. Lēmuma joprojām nebija.

"Pagāja vēl viena nedēļa, joprojām nekā. Zvanīju Dzimtsarakstu nodaļai, Tieslietu ministrijai, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, taču neviens, itin neviens, man nespēja paskaidrot, kas notiek. Paralēli piezvanīja arī darba devēja grāmatvede un pateica, ka nederīgās pases dēļ viņa par mani nevar samaksāt nodokļus un algu," raksta Anna un neslēpj dusmas par to, ka teju mēnesi viņai nācies "skraidīt apkārt un maksāt", kamēr valsts institūcijās valda "bardaks".

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentā portālam "Delfi" stāsta, ka Annas pieteikums saņemts 3. oktobrī, bet jau 12. oktobrī pozitīvs lēmums izsūtīts uz sievietes adresi. Saskaņā ar "Latvijas Pasta" sniegto informāciju, proti, sūtījumam piešķirto unikālo sekošanas numuru, zināms, ka Annas adresē aicinājums saņemt ierakstīto vēstuli pienāca 14. oktobrī, bet līdz pat 24. oktobrim viņa neatsaucās. Sūtījums nodots atpakaļ Dzimtsarakstu departamentam. Tas arī izskaidro, kāpēc lēmumu Anna tā arī nesaņēma, pauž Tieslietu ministrijā.

"Ziņas par Annas uzvārda maiņu Iedzīvotāju reģistrā aktualizētas 19. oktobrī, tāpēc arī personu apliecinošais dokuments kļuva lietošanai nederīgs. Kopš brīža, kad informācija aktualizēta, Pilsonības un migrācijas lietu departamentā ir pieejama visa nepieciešamā informācija, lai izsniegtu jaunu personu apliecinošu dokumentu," skaidro Tieslietu ministrijas Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas vadītāja Ksenija Vītola.

Tieslietu ministrijā arī informē, ka uzvārda maiņas iesnieguma iesniegšanai nav laika ierobežojumu. Tas nozīmē, ka uzvārds nav jāmaina uzreiz pēc atgriešanās no medusmēneša ceļojuma. Tieslietu ministrijā arī aicina izmantot šo apstākli un pirms pieteikuma rakstīšanas noskaidrot visu nepieciešamo informāciju.

"Dzimtsarakstu departaments iesaka primāri noskaidrot, kādi dokumenti kļūs lietošanai nederīgi pēc uzvārda maiņas un cik lieli finanšu līdzekļi nepieciešami to maiņai. Tāpat nepieciešams noskaidrot par attiecīgām administratīvajām formalitātēm, kas jāveic, lai informētu iestādes par uzvārda maiņu. Tikai pēc minētās informācijas apzināšanas aicinām lemt par vārda vai uzvārda maiņu," pauž Vītola.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē norāda, ka ātrākais laiks, kādā var saņemt jaunu personu apliecinošu dokumentu, ir divas darbadienas. Turklāt jaunlaulāto gadījumā šis process izmaksā lētāk.

Anna savu jauno pasi, e-sertifikātus un ID karti saņēma laikus, tāpēc algu viņai izmaksāja. Vienlaikus viņa pieļauj, ka pasta aicinājums saņemt Dzimtsarakstu departamenta lēmumu nemaz nebija nonācis līdz pareizajai adresei. Pastkastīti Anna pārbaudīja regulāri. Turklāt paziņojumi par vīra ārvalstu veikalos pasūtīto preču izņemšanu parasti pienāk kā pēdējais brīdinājums, proti, tikai dienu vai divas pirms paku aizgādā atpakaļ sūtītājam.

Portāls "Delfi" vēstīja, ka Tieslietu ministrija kopā ar citām institūcijām sagatavojusi piedāvājumu grozījumiem uzvārda maiņas kārtībā pēc laulībām, lai meklētu risinājumu problēmai, ka uzreiz pēc laulību noslēgšanas un uzvārda maiņas līdzšinējais personu apliecinošais dokuments kļūst nederīgs, liedzot doties ceļojumā.

Likumā piedāvāts noteikt, ka uzvārda maiņa pēc Latvijā noslēgtās laulības stāsies spēkā iesnieguma jauna personu apliecinoša dokumenta izsniegšanai iesniegšanas dienā, bet ne vēlāk kā trīsdesmitajā dienā pēc laulībām. Ar attiecīgu iesniegumu varēs vērsties arī Latvijas pārstāvniecībā ārvalstīs.

Šādi grozījumi ļaus līdzšinējo personu apliecinošu dokumentu noteiktu laika periodu izmantot arī tūlīt pēc laulības reģistrācijas. Iesniegums jauna dokumenta saņemšanai būs jāiesniedz 30 dienu laikā, bet neatkarīgi no tā, vai šāds iesniegums tiks sagatavots, līdzšinējais personu apliecinošais dokuments 30 dienas pēc laulībām kļūs nederīgs un būs jāmaina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!