Foto: LETA

Pie portāla "Delfi" vērsies kāds autovadītājs, kuram radušās aizdomas par Ceļu Satiksmes drošības direkcijas (CSDD) telpās Rīgā, Bauskas ielā, Latvijas Samariešu apvienības nodrošinātās autovadītāju medicīniskās komisijas acu ārstu. Samariešos pārmetumus noliedz, bet Valsts veselības inspekcijā skaidro, ka bez pacienta iesnieguma ekspertīzi veikt nevar.

Vasīlijs 16. decembrī izmēģināja iespēju autovadītāja medicīnisko komisiju iziet CSDD telpās Bauskas ielā. Viņš pats ir no Rēzeknes puses un Rīgā bija ieradies, lai Portugālē dzīvojošajam paziņam iegādātos motociklu.

Mēģinot motociklu reģistrēt uz sava vārda CSDD, Rīgā, atklājās, ka Vasīlijs aizmirsis atjaunot medicīnisko izziņu. Termiņš bija beidzies pirms pāris dienām. Vasīlijs nevēlējās riskēt un doties atpakaļ tik tālu ceļu ar motociklu automašīnas piekabē bez medicīniskās izziņas, tāpēc izmantoja CSDD darbinieces ieteikto iespēju turpat direkcijas telpās apmeklēt medicīnisko komisiju. Turklāt arī samaksa bijusi tāda pati kā Rēzeknē, proti, 35 eiro.

"Ārstu apskate mani sevišķi nesatrauca. Zināju, ka mana redze ir uz robežas. Reizēm ārsti izraksta, bet reizēm neizraksta brilles. Pirms pieciem gadiem, izejot ārstu komisiju, acu ārsts uzskatīja, ka brilles nav nepieciešamas," stāsta Vasīlijs, piebilstot, ka viņam piešķirtas visu kategoriju autovadītāja apliecības, izņemot autobusu vadīšanai.

Medicīniskās komisijas telpas izvietotas ēkas trešajā stāvā un uz durvīm vēstīts, ka pakalpojumu nodrošina Latvijas Samariešu apvienība. Pavisam Vasīlijam būtu bijis jāvēršas pie trim ārstiem -neiropatologa-psihiatra, ķirurga-terapeita un acu ārsta. Vasīlijs sāka ar redzes pārbaudi.

"Tur arī sākās problēmas. Dienas laikā acis bija piekusušas. Vairāk nekā trīs stundas braucu tumšajā laikā, pēc tam Rīgā pārvietojos. Ar vienu aci saskatīju sliktāk, bet ar otru pietiekami labi redzēju tabulu, taču ārste paziņoja, ka nepieciešamas brilles. Un, ja man to līdzi neesot, tad medicīnisko komisiju es iziet nevarēšot. Brilles esot sevišķi svarīgas, jo man ir C kategorijas autovadītāja tiesības," par piedzīvoto saka Vasīlijs.

Viņš gan mēģināja ārstei paskaidrot, ka mājās brilles viņam ir un ka pašlaik viņš pārvietojas ar vieglo automašīnu, taču ārste neesot bijusi ar mieru. Brilles esot nepieciešamas jau tūlīt pat.

"Neko tādu vēl nekad nebiju dzirdējis. Parasti ārsti uzraksta, ka nepieciešamas brilles un norāda dioptrijas. Turklāt ne jau ārsts, bet ceļu policija uzrauga, vai pie stūres sēžos ar vai bez brillēm," neizpratnē Vasīlijs. Beigu beigās abi ar ārsti vienojušies, ka viņš brilles iegādāsies pēc pārējo ārstu apmeklējuma optikas salonā "Riga Plaza".

Pārstāstot pārējiem komisijas ārstiem savu problēmu ar redzi, Vasīlijs uzzināja - ja medicīnisko izziņu viņš kārtotu tikai B kategorijai, tad bez brillēm varētu arī iztikt. Ācu ārste patiešām bija ar mieru ielikt nepieciešamās atzīmes medicīniskās komisijas slēdzienā, ja Vasīlijs pieprasa pārbaudi tikai autovadītāja apliecībai vieglajām automašīnām.

"Aizbraucis mājās, uzzināju, ka draugam meita strādā "Riga Plaza" un ka viņa novērojusi, ka autovadītāji no CSDD Bauskas ielā rindām dodas pirkt brilles optikas salonā tirdzniecības centrā," stāsta Vasīlijs. Rēzeknē viņš atkārtoti devās uz ārstu komisiju. Acu ārsts atzina, ka viņam brilles nav nepieciešamas.

Latvijas Samariešu apvienība noliedz jebkādus pret acu ārsti vērstus pārmetumus. Apvienības pārstāve Baiba Pare skaidro, ka, sūtot pacientu uz konkrēto salonu, mediķe vēlējusies tikai palīdzēt, lai autovadītājs jau tajā pašā dienā varētu saņemt nepieciešamo medicīnisko izziņu un doties mājās droši, proti, ar brillēm.

"Medicīniskajā komisijā ārsti konstatē veselības stāvokli. Mērķis ir novērst to, lai cilvēks, piedaloties satiksmē, apdraud sevi un līdzcilvēkus. Konkrētajā gadījumā ārste vīrietim konstatēja redzes problēmas un nevarēja iedot apstiprinošu izziņu," incidentu komentē Pare.

Samariešos pauž, ka ārstes rīcība ir pārprasta. Organizācija nesadarbojoties ne ar vienu optikas salonu, veikalu vai izplatītāju. "Medicīniskajā komisijā šis gadījums ar ārsti ir pārrunāts, lai šādas, viegli pārprotamas situācijas, neatkārtotos," teica Pare, atvainojoties Vasīlijam.

Veselības inspekcijā portālam "Delfi" norāda, ka kārtību, kādā transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt vadītāja kvalifikāciju, veic veselības pārbaudes, Latvijā nosaka Ministru kabineta noteikumi, kuros minētas noteiktas kontrindikācijas, kas ierobežo transportlīdzekļu vadīšanu, tostarp redzes traucējumi.

Tomēr inspekcija nevarot komentēt pacienta un ārstniecības personas savstarpējo komunikāciju, jo tās autentiskums nav apliecināms.

"Konkrētu atbildi par transportlīdzekļa vadītāja veselības pārbaudi Veselības inspekcija var sniegt tikai pēc ekspertīzes veikšanas, saņemot personas rakstveida iesniegumu," skaidroja inspekcijas pārstāve Agita Antonāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!