Foto: LETA
Aizvadītajā piektdienā Rīgas Centrālajā stacijā uz sliedēm nokrita kāds vīrietis, taču neviens viņam nepalīdzēja, šokēta ir aculieciniece Nadežda. "Viņš tur bezpalīdzīgi gulēja, kustinādamas rokas un kājas, bet mašīnists un citi klātesošie tikai vienaldzīgi noraudzījās," stāsta Nadežda.

Nadežda bija plānojusi doties uz Jūrmalu ar vilcienu pulksten 18:30. Nonākusi uz perona, viņa pamanīja sapulcējušos cilvēkus, kā arī uz sliedēm gulošu vīrieti, kuram no galvas tecēja asinis.

"Mani šokēja, ka visi cilvēki stāvēja un vienaldzīgi noskatījās. Mašīnists sēdēja vilcienā, bet konduktors stāvēja uz perona. Kad vaicāju, kāpēc tāda attieksme, man atbildēja, ka izsaukta ātrā palīdzība. Ātrās palīdzības ekipāža ieradās pēc vairāk nekā 20 minūtēm, tikmēr neviens nenokāpa pie cilvēka, kuram bija nepieciešama palīdzība. Viņš taču varēja noasiņot pa šo laiku," stāsta Nadežda.

Viņa ir izbrīnīta, ka Centrālajā stacijā, kur vienlaikus uzturas ārkārtīgi daudz cilvēku, uz vietas nestrādā mediķi, kuri ārkārtējās situācijās varētu nekavējoties palīdzēt. Viesojoties Nīderlandē, sieviete novērojusi, ka līdzīgos gadījumos, cilvēkam stacijā gūstot traumu, jau pēc dažām minūtēm ierodas mediķi. Arī apkārtējo cilvēku attieksme neesot tik vienaldzīga.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) portālam "Delfi" apstiprina, ka izsaukums uz Rīgas Centrālo staciju piektdien, 21. oktobrī, saņemts pulksten 18:21, bet jau 18:35 mediķi ieradās notikuma vietā. Cietušais bijis kāds 48 gadus vecs vīrietis, kurš guvis galvas traumu. Pēc tūlītējas palīdzības sniegšanas viņš nogādāts Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

A/S "Pasažieru vilciens" pārstāvis Egons Ālers informē, ka vīrieti uz sliedēm un daļēji zem vilciena piektdien pamanīja mašīnists. Taču, pretēji aculiecinieces paustajam, viņš esot rīkojies atbildīgi un saskaņā ar noteikumiem. Vispirms zvanīts dežurantam, kurš izsauca mediķus,bet pēc tam mašīnists izsauca policiju, kura ieradās notikuma vietā. "Gan mašīnists, gan policists, izvērtējot situāciju un pieļaujot, ka vīrietim, iespējams, kritienā bojāts mugurkauls, pieņēma lēmumu viņu neaiztikt un gaidīt mediķus," klāsta Ālers.

"Latvijas Dzelzceļa" pārstāvis Māris Ozols skaidro, ka stacijā uzturēt medicīnas punktu nav nepieciešams. Pie tam šāds lēmums būtu jāpieņem NMPD. Ozols piebilst, ka arī lielajos tirdzniecības centros Rīgā, kur uzturas daudz cilvēku, tāpat kā stacijā, nav izvietoti medicīnas punkti vai mediķi. "Ja kādam stacijā paliek slikti, tiek saukta ātrā palīdzība. Mediķi tad arī dara visu iespējamo, lai glābtu cilvēku," akcentē Ozols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!