Foto: DELFI

"Neviens nav pasargāts no invaliditātes slimības, nelaimes autoavārijā vai cita negadījuma dēļ. Veselības aprūpes pakalpojumu, izmeklējumu, operāciju, piemēram, acu un locītavu endoprotezēšanas, speciālistu, valsts kompensējamo jaunākās paaudzes efektīvu zāļu nepieejamības un garo rindu dēļ ārkārtīgi cieš ārstniecības kvalitāte," raksta biedrības "Invalīdu tiesību aizsardzības centrs" valdes priekšsēdētājs,
ekonomists ar augstāko izglītību Mārtiņš Neibults-Miebolts.

Tādējādi progresē slimības, kā arī pieaug cilvēku ar invaliditāti skaits un mirstība. Tam iemesls ir arī medmāsu, sanitāru un ārstu netaisnīgā darba samaksa.

Jaunākās paaudzes medikamentu izmantošana ārstēšanā īpaši būtiska ir visos gadījumos, lai nodrošinātu dzīves kvalitāti smagi slimajiem ar onkoloģiskām, sirds un asinsvadu, elpceļu, alerģiskām , osteoporozes, garīgās veselības, kā arī citām slimībām. Mums būtu jāmācās no Igaunijas, Lietuvas un citām Eiropas Savienības (ES) valstīm un to pieredzes.

Vajadzētu apstiprināt Pasaules Veselības organizācijas Latvijai rekomendēto finansējumu veselības aprūpei vismaz 12 % apmērā no valsts kopējā budžeta. Šobrīd finansējums ir 9,8 % no valsts kopējā budžeta. Finansējuma palielinājums sekmētu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Arī veselības ministre Anda Čakša atzinusi, ka stāvoklis veselības aprūpē ir grūts.

Tāpat Eiropa Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka atzīmēja, ka veselības aprūpe Latvijā ir viena no sliktākajām ES. Trešdaļa iedzīvotāju dzīvo uz nabadzības sliekšņa ("Rīga TV 24", 15.09.2016).

Ļoti lūdzam palielināt finansējumu pastāvīgi sāpošo lielo locītavu endoprotezēšanas operācijām. Uz tām vairāku gadu garumā izveidojušās milzīgas, 25023 personu garas rindas (statistika par 2016. gada 1. janvāri). Lūdzam tās būtiski samazināt. Pēc endoprotezēšanas operācijām daudzi atgriežas sabiedrībā, savā iepriekšējā darbā un darba tirgū, maksā nodokļus.

Vienlaikus lūdzam nepieļaut plānoto patērētās elektroenerģijas tarifu palielināšanu ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai cilvēkiem ar pirmo invaliditātes grupu.

Pamatojoties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, Latvijā joprojām strauji palielinājies kopējais visu cilvēku ar invaliditāti skaits. 2016. gada pirmajā pusgadā par aptuveni 1800 un kopējais invalīdu skaits ir 175805. Pēdējo septiņu gadu laikā, salīdzinājumā ar 2008. gada decembri, kopējais visu cilvēku ar invaliditāti skaits palielinājies par 44281.

Jāatzīmē, ka bijušā premjera Māra Gaiļa laikā parakstīts Nacionālais Ziņojums ANO Sociālās attīstības galotņu konferencei, kurā minēts, ka Latvijā sociāli visneaizsargātākie ir cilvēki ar invaliditāti.

Šajā sakarībā jāņem vērā, ka cilvēki ar invaliditāti, salīdzinājumā ar pārējiem cilvēkiem, ir zaudējuši cilvēkiem pašu dārgāko – veselību.

Daudzi iedzīvotāji ir izmisumā, jo nevar samaksāt par sadārdzinātiem komunālajiem maksājumiem, apkuri, nekustamo īpašuma nodokli, medikamentiem, veselības aprūpes pakalpojumiem, dārgo dienas maksu slimnīcās un dārgo maksu par ģimenes ārsta mājas vizīti, izmeklējumiem, speciālistiem garo rindu dēļ, par pārtiku.

Pēc neatkarības atjaunošanas Latvija pievienojās ANO Invalīdu tiesību deklarācijai un ANO Ģenerālajai Asamblejai solīja nepasliktināt cilvēku ar invaliditāti stāvokli. Kaut gan toreiz stāvoklis ekonomikā bija daudz smagāks un budžetā ieņēmumi bija vairākas reizes mazāki, 1992. gadā valdība un deputāti pieņēma likumu "Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību". Toreiz valsts cilvēkiem ar smagu invaliditāti apmaksāja ārstniecību ambulatori, slimnīcās, rehabilitācijas iestādēs (lai saņemtu šos pakalpojumus, 10. Saeimā, pēc Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikuma, tika pieņemta diskriminējoša norma pēc vecuma pazīmes, pret ko iebilda toreizējais Tiesībsargs Romāns Apsītis un Invalidu tiesību aizsardzības centrs), zobārstniecības un zobu protezēšanas pakalpojumus, pat vitamīnus, kā arī braukšanu sabiedriskajā transportā visā Latvijas teritorijā, kā arī laikus nodrošināja ar nepieciešamajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem un to remontu. Invalīdu uzņēmējdarbībā bija noteiktas visas nodokļu atlaides.

Latvijā veselības aprūpes finansējums ir viens no vismazākajiem ES, bet pacienta līdzmaksājumi ir vieni no lielākajiem.

Salīdzinājumā ar kaimiņiem, Latvijā ārstniecība slimnīcās un ģimenes ārsta mājas vizīte ir ievērojami dārgāka, nav pieejami visiem pacientiem nepieciešamie jaunākās paaudzes efektīvākie medikamenti. Kompensējamo zāļu finansējums uz vienu iedzīvotāju ievērojami atpaliek no Igaunijas, Lietuvas un ES vidējā līmeņa.

Lūdzam iespēju robežās ziedot projekta "Invalīdu tiesību, medicīniskā un sociālā aizsardzība" turpināšanai uz kontu Rietumu bankā Nr.LV93RTMB0000000804188, kods RT MBLV2X,vienotais reģistrācijas Nr. 40008055793."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!