Foto: DELFI Aculiecinieks
Nedēļas nogalē savā piemājas dārzā Salaspilī krāšņo lapseņzirnekli pamanījis kāds anonīms aculiecinieks. "Šo zirnekli redzēju pirmo reizi mūžā," atzīstas aculiecinieks.

Vēl viens krāšņais lapseņzirneklis iemūžināts arī ceļaposmā Rīga – Jelgava, 31.kilometrā.

Savukārt Carnikavas novada Kalngalē aculieciniece Inita pirmdien, 29. augustā, novēroja, ka lapseņveida zirneklis savēlis migu. "Vai šādi zirnekļi dodas ziemas miegā?" vaicā Inita?

Biologs Voldemārs Spuņģis portālam "Delfi" pastāstīja, ka lapseņzirneklis ir "dienvidnieks" un parasti sastopams Rietumeiropā, Viduseiropā un Dienvideiropā. Taču tieši pēdējos gados suga strauji sākusi izplatīties arī ziemeļu virzienā. Pašlaik zirnekļi sasnieguši pat Zviedriju un Norvēģiju.

Latvijā zirneklis ir sastopams reti, izņemot jūras piekrasti, jo tur biotopi ir silti un sausi gluži kā Eiropas dienvidos. "Lapseņveida zirneklis ir viens no indikatoriem, kas liecina par klimata pasiltināšanās tendenci," skaidro biologs.

2008. gadā lapseņzirnekli nominēja par Gada zirnekli. Lapseņzirneklis varētu būt Latvijas krāšņākais zirneklis. Kaut arī tas pieder krusta zirnekļu dzimtai, tam vēders ir ar dzeltenām un melnām šķērssvītrām gluži kā lapsenei, nevis ar krustveida zīmējumu. Neraugoties uz līdzību ar lapsenēm, tas nespēj pārkost cilvēka ādu un cilvēkam nav bīstams.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu – dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!