Somijā, Haminas pilsētā, Jāņi tiek svinēti nedaudz savādāk. Ceturtdien, 23. jūnijā, kas ir darba diena, vakara pusē veikalos ir lielā iepirkšanās, kas ir lielāka nekā Ziemassvētkos, no Somijas raksta Leons Stiprais.

"Somiem Jāņi tiek svinēti tikai piektdienās un sestdienās, tuvākajās Jāņiem, neatkarīgi no datuma," viņš raksta. Siers netiekot ēsts tādos daudzumos kā Latvijā, toties tiek ceptas desiņas un gaļa, kas kopā ar alu tiek patērēts lielos daudzumos.

"Vietām redzamas meijas.Protams, ziedi un zaļumi ir katrā somu mājā," norāda Leons Stiprais, piebilstot, ka šī ir vienīgā reize, kad uz ielas var redzēt iereibušus cilvēkus.

"Ugunskurs jau trešo gadu ir neredzēti liels. Jāņos pie ugunskuriem dežūrē brīvprātīgie ugunsdzēsēji un mediķi. Viņiem par to maksā pilsēta vai pasākuma galvenais rīkotājs. Šoreiz tas ir Jautrais Patu - vietējā slavenība un bērnu mīlulis. Patu ir dusmīgs uz angļiem. Lelle ar pirāta emblēmu tur rokās Anglijas karogu," raksta aculiecinieks.

Apkārtnē tiek kurināti arī citi lielāki vai mazāki ugunskuri, kurus brauc skatīties arī laivās un kuģīšos. Divas dienas pēc kārtas visur plīvo Somijas karogi.

"Tradīcija ir veca,kā pati cilvēce. Jo tieši uguns bija tas spēks, kas atļāva izveidoties mūsdienu civilizācijai. Uguns nozīmība (lampādas, sveces, kvēp-kociņi) bija un ir saglabājusies visās reliģiskās konfesijās," piebilst Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!