Foto: F64

Janvāra otrā puse bija trauksmains laiks. Labi vēl, ka nauda bija iztērēta Ziemassvētku dāvanām un atlikusī notriekta Jaungada rautā. Tāpēc stresa nebija un rasolu nācās ēst līdz gavēnim. Amerikā sniegs sasniga līdz ausīm, arī Baku uz vienu dienu bija "do xuja", tas nozīmē līdz Bagirova ceļgaliem. Tikmēr Latvijā jau gatavojās stādīt kartupeļus un visi turēja īkšķi par Raimondu. Jo tikai viņš drīkstēja nominēt premjeru un izdot Rīkojumu. Laikam jau būtu Nr.3.

Apsveikums no Šarika

Vai nu bailēs no tā, vai arī rūpēs par prezidenta veselību un valsts labklājību, valdību izdevās sastiķēt, spītējot visām sarkanajām, zilajām, zaļajām līnijām, Kaimiņa un Nilsa replikām.
Tā izskatījās šādi:

Māris Kučinskis - premjers
Ainārs Cilinskis - VARAM
Edgars Rinkevičs - Ārlietu ministrs
Guntis Belevičs - Veselības ministrs
Kārlis Šadurskis - Izglītības ministrs
Rihards Kozlovskis - Iekšlietu ministrs
Ainārs Latkovskis - Aizsardzības ministrs
Ilmārs Latkovskis - Kultūras ministrs
Dzintars Rasnačs - Tieslietu ministrs

Uz Izglītības ministra amatu pretendēja arī Viņķele. Taču palika aiz borta. Ne tik daudz uzvārda dēļ, bet tāpēc, ka testu sajauca ar tostu un ģeometriju ar ģeogrāfiju. Šadurskis tik nosmīnēja – ja viņa jauc Kārli ar Karlīni, ko vispār spēj atšķirt? Interesanti, Ķīli no Kūļa un Ķūļa var?
Tiktāl skaidrs, bet vairāk atbilstošu uzvārdu Saeimā nebija. Nedos tak portfeļus Zemļinskim vai Merzkim! Tāpēc nācās meklēt citos apcirkņos un kaut ko jau arī atrada. Par Finanšu ministru no Eiropas tika atsaukts Valdis Dombrovskis, ka Junkeram atlika tikai iepūst. Taču pēdējā brīdī viņam šo krēslu atņēma Vladimirs Vaškevičs, par kuru iestājās visa Finanšu policija un vēl Muitas departaments. Valdis pieprasīja Satiksmi. Vai nu tur vai atpakaļ Briselē! Kā viss beidzās, neviens nezina, taču pie MK galda viņš atkal sēdēja. Ekonomikas ministra krēslā atjaunoja Slaviku Dombrovski. Interesantu viheri uztaisīja Rasnačs. Viņa uzvārds it kā jau tāpat derēja, taču arī draudēja palikt aiz borta. Visi zināja, ka maksātnespējas administratoru dīķī Dzintars spēj noķert karpu, bet arī neko vairāk. Pēc Reiznieces ieteikumu viņš reģistrēja kārtējo laulību – šoreiz ar šahistu Kamski. Taču pakļautā iestāde PMLP Bolderājas nodaļa pasē ierakstīja Dzintars Hamskis. Lai vai kā - Tieslietu ministra krēslam tas pat ļoti piestāvēja.

Triju aģentūru Ozols, izmatojot no "Aerodium" nospertā dzinēja spēku, ātri vien uzvārdu pamainīja pret Dubskis. Līdz ar to arī Reizniecei nevajadzēja meklēt kādu citu šahistu. Derēja šis. Pie galda bija palikuši vairs tikai divi krēsli - Labklājības un Zemkopības. Ventspilniekiem pienācās lauksaimniecība, un Dana sāka mācīties slaukt govi. Rokas kā jau šahistei bija stingras. Kad jau likās tūlīt būs pats, Kučinskis izdarīja "hod koņom": "Ja jau jūs te visu laiku kladzināt par tautas labklājību, davaj Janka uzrotī piedurknes un pie darba!" Tā pie portfeļa tika ari Latgales deputāts Urlanovičs, iezīmējot varavīksnes valdības kontūras. Turklāt, no Jankas, kas sēdēja savā džipā tāda labklājība izstaroja, ka neko darīt vairs nevajadzēja.

Par ministru prezidenta biedru sabiedriskā kārtā tika iecelts Zbigņevs Stankevičs. Viņam bija jārūpējas ne par tautas, bet par ministru tikumību. Arhibīskaps vienā naktī nosirmoja, tomēr piekrita. Dievs nepiedotu atteikumu, ganīt grēkā krītošas avis.

Šī bija pirmā Latvijas valdība, kurā viens no ministriem bija trimdā. Neviens īsti nezināja, vai teltī pie Rāznas, vai palātā pie Vīnes. Bet tāds tas laiks Latvijā, tāpēc arī šoreiz par valdību varēja balsot ne tikai no Jēkaba ielas zāles, bet arī no Ģintermuižas palātas.

Pēc visa šitā Latvijas valdība saņēma apsveikumus no Kačinska, Komarovska, Bžežinska. No Kempinski viesnīcu ķēdes. No Polijas valdības un lielākās poļu pilsētas Čikāgas. Kā arī no četriem tankistiem un suņa Šarika un pat Dzeržinska gara.

Ar to jau joki no "Pornotības" puses nebeidzās. Nedabūjusi ministra portfeli, Ilze, kas Ķīlis, nelikās mierā. Saeimas izglītības komisija pēc latviešu gambīta teorijas pienācās Dālderim. Taču viņš klasiskā Junkura stilā atteicās par labu. Tikai ne Solvitai, bet Ilzei. Tiesa, šis amats nav klarnete, ko var nodot no rokas rokā. Par to vēl jānobalso...

Uz galda budiļņiks

Gada sākums Latvijas vārda nešanai pasaulē bija izdevies ļoti sekmīgs un jau februārī tika prognozēts ievērojams tūristu pieaugums no malu malām. "Rietumu banka" sadarbībā ar "Tresta/Trust komercbanku" savāca Davosas forumam līdzīgu kvorumu atmazgātāju, kas divas nedēļas ēda, dzēra un dalījās pieredzē līdz apkaimē sāka trūkt ūdens. Savukārt, uz VID pieredzes apmaiņā pieteicās ierasties Sicīlijas "Cosa Nostra", Medeljinas kartelis, Korsikas "Pieci brāļi" un Latgales muitnieki. Arī Somālijas pirāti un Sorosa plutokrāti, kas pie reizes gribēja vaigā redzēt arī Pietiek Lapsu un Lembergu, kam nekad nepietiek. Celtnieki saņēma pārmetumus, ka "Hilton" vēl nav pabeigts, ka "Kempinski" pārbūve rit lēnāk kā vilcienu iepirkšanas konkurss. Līdz ar to daļai prominenču nācās mitināties hosteļos, no kuriem steidzamā kārtā lika izvākties "Maxima" kasieriem un tiem pašiem celtniekiem, kas cēla "Hilton".

Tikmēr VID Pētersone preses konferencē, kurā tika reklamēti "Rolex", "Timex", "Longines", "Tissot", "Rado", stāstīja, kā tiks attīrītas dienesta rindas. Pati viņa gan bija ļoti askētiska - līdz elkoņiem uzrotīja abas piedurknes, parādot, ka pulksteņu vispār nav, un uz galda nolika "Slava" modinātājpulksteni. Prioritāte būšot kadriem, kam mammas ir skolotājas un spēj ziedot dēliem un meitām vismaz 500 000 eiro. Nākamie rindā būs tie, kam tumbočķā ir vismaz 100 000 eiro. Turklāt tik tīri atmazgāti, ka ne uz vienas kupjūras pat Šerlokss Holmss kopā ar Erkilu Puaro un rūdītajiem Midsommeras izmeklētājiem neatrastu nevienu pirkstu nospiedumu. Tad tie, kas "Latloto" 6 no 49 regulāri spēj uzminēt 12 skaitļus. Pēc tam tie, kas var sarunāt ar VEF Jaunupu un ar 37 punktu precizitāti "Olybet" spēj noprognozēt VEF zaudējumu. Visbeidzot tie, kam uz katras rokas ir pa vienam minēto firmu pulkstenim. Toties tiks atbrīvoti visi, kas dzīvo privātmājās. Neatkarīgi no tā, vai pašu celtās, vai mantotās, vai uz tēva, mātes vai meitas vārda. Par trim mēnešalgām var nopirkt pulksteni, bet māju uzbūvēt nevar! "Korumpēties vajag, bet ar mēru," teica Straujuma, gaidot, kad beidzot Solvita akceptēs Lemberga sastādīto valdību.

Bet pa to laiku, kamēr viņa pie šprices, vēl ir iespējams kaut ko lēti pārdot un dārgi nopirkt. Labāku padomdevēju šādiem darījumiem kā Mākoņu Andris neatrast! Kamparam un Jurģim no Liepniekiem iemet vienos vārtos. Aizsūtījis Kristiānu pēc "Limbažu piena", Andrs, glāstot Laimdotai roku, kas beidzās tur, kur viņam labpatikās, maigi ieteica: "Pārdodiet Miķelsonam un Meļķo "Latvenergo". Pavasarī, kad strāva lēta. Bet nopērciet "Liepājas metalurgu", lai ražotu robežu žogus un cietuma režģus!" Tad ievilka elpu, mazliet piesarka un: "A davaj ka nopērciet manus vekseļus, kas rāmi guļ Menas salas seifā Nr.666. Daudz nevajag - vien kādus 50 ļimonus. Vairāk jau mēs te ar Kristu nevaram notērēt... Ja izdosies, Tev arī tējai atlēks. Es draugus neaizmirstu." Un viņai nedzirdot: "Tāpēc man viņu nav."

Lembergs mierīgi baudīja savu jau kuro medusmēnesi. Uzstājās visur, kur aicināja un neaicināja, apmeklēja visu, kur tabors piestāja. Bija atzīts par Latvijas stilīgāko džeku - galvā balta hūte, mugurā oranža žakete un sarkans krekls, ko rotāja violeta šlipse, melnas bikses, dzeltenas kurpes un zaļas zeķes. Nenāc tuvu! Stila ikona! Blakus pelēki ieturētos toņos Kristīne ar apaļu puncīti. Kāpēc gan lai pats nebūtu starojošs kā ziedoša Līgo pļava!

Pati īsti neatceras, kur - Raimonda Paula jubilejas rautā vai TV 24 Preses klubā vispriecīgākā bijusi Ilze Jurkāne. Kā jau mūzikas lietpratēju viņu varen sajūsminājusi ziņa, ka Čaikovskis brauc mājās. Ilze ar draudzenēm tik ļoti gaidot "Gulbju ezera" otro sēriju. Liela bija viņas vilšanās, kad Ojārs Rubenis palaboja - ne Čaikovskis, bet Čalovskis brauc mājās. Viņš varbūt palīdzēšot uzlauzt Valsts kases kodus un atdot Paulam tos 800 000 eiro, kas nogrima Krājbankā.

Krājbankai "LainBankas" liktenis, bet ne Rungainim! Virkne citu banku gada sākumā nomainīja izkārtnes, kurā vārds banka tika aizstāts ar mazgātuve. Par to sākumā sašutumu pauda "Irve", "Cleanex" un citi, taču ātri saprata, ka viņu bizness ir drošībā. Šie mazgā miljoniem eiro, kamēr "Irve" vien tik, cik ministri un namamātes atstāj bikšu un halātu kabatās. Tiesa, Latvijas miljonāru galvgalis tagad arī bikses sāka apkopt savās "mazgātuvēs". A ja nu tajās kāds desmitnieks aizķēries. "Rubli nekrāsi, pie miljona netiksi!" Turklāt, kur garantija, ka "Irve" viņu bikses neatdos amerikāņu CIP un FIB. Vai vismaz FIFA Blateram...

Tā trakā balsošana

Ja par Pačuliju, kas arī pretendēja uz NBA ALL Stars, esot balsojuši visi gruzīni, kam ir interneta pieslēgums, tad par latvieti Porziņģi savas balsis atdeva arī tie, kas internetu nekad vaigā nav redzējuši. Taču ar to tik un tā nepietika, lai iekļūtu spēles dalībnieku pulkā. Toties pietika, lai viens pats Kristaps apsteigtu vācieti Novicki, lietuvieti Valančūnu un francūzi Pārkeru kopā ņemtus un savāca divreiz vairāk balsu nekā Āboltiņa, Zaķis un Ēlerte pēdējās vēlēšanās. Liepājā pie jaunās koncertzāles ātri vien parādījās plakāts "Porziņģi par Sesku!" Abi Kristapa brāļi par to dikti piktojās. Nākamajā dienā jau bija cits plakāts: "Porziņģi par Laimdotu!" Par to atkal apvainojās mamma. "Kas tad vainas Kučinskim! Ak, nezina svešvalodas? Un kā Laimdota it kā angliski runāja? Par Ulmani nemaz nerunājot!"

Viena balsošanas akcija bija beigusies un dienas kārtībā jau bija nākamā - par labāko šlāgeri, par labāko supernovu, par cēlāko kazu, ko nosūtīt uz Muceniekiem, par sliktāko mjūziklu Dailes teātrī Džiļa izpildījumā, par Kučinska kurpju krāsu, par Viņķeles nogatavinātības pakāpi, par visslidenāko Rīgas ielu. Kabeļi bija karsti, jo balsošana bija visām gaumēm. Tik karsti, ka Lattelecom lūdza valdību tai pievienot LMT, jo paši saviem spēkiem tik aktīvu tautas izrīkošanos vairs nespēj uzturēt. Labi vēl, ka algu palielinājumam pietiek. Citādi Gulbim no 5000 eiro mēnesī pietrūktu pieci "Zacapa 23" rumi. Un gals klāt, jo pēdējā rozete būs pazudusi. Nedarbosies arī "Iespraud un izmanto!". Un izmisuma saucienu "Kam lai tagad iesprauž" Binde nedzirdēs un arī "Telia"...

Tāpat kā Kirovam Lipmanam, kas valsts hokeja izlases trenera meklējumos bija aizmaldījies līdz Burkina Faso. No Latvijas treneriem, tie, ko gribēja Kirovs, atteicās, tie, kas gribēti, netika ierakstīti viņa blociņā. Pēc Rautakalio un Heikiles somiem tuvākos 100 gadus Latvijā būs iekļūt grūtāk, kā Islāma valsts teroristiem. Krievi uzskatīja zem sava goda trenēt kādas citas valsts izlasi čempionātā, kas notiek viņu zemē un vēl saņemt algu eiro, kad rublis grima dubļos. Amerikāņi un kanādieši pauzēja ilgāk par Kerču. Taču pauzē ir arī savs labums. Tās laikā Lipmans saskaitīja, cik ilgi viņš ir hokejā, cik izlases kandidātus pazīst vaigā. Viņš arī bez problēmām atšķir labo un ne tik labo nūjas tvērienu, tāpēc nolēma pats vadīt izlasi gaidāmajā čempionātā. Un viņam piederēs pēdējais vārds, vai izlases trenerim nemaksās neko, vai arī divreiz vairāk nekā Nolanam. Galu galā - naudas ceļš no tumbočkas līdz Sārai un no Sāras līdz Kirovam ir vecāks ne tikai par Korānu, bet arī par "Hava Nagila"...

Dejošanai un dziedāšanai daudz laika nav atlicis - drīz sāksies gavēnis. Un arī kartupeļi jādēsta, lai uz Lieldienām ir pirmā raža. Bet visiem kopā jāvienojas lūgšanā "Raimond, veseļojies! Tu esi stiprs!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!