No šīs dienas Haminas pilsētai ir savs Napoleons. Tas pateicoties vienai svētku dienai, par kuru es apskaužu somus visvairāk.

Somiem ir daudz svināmo dienu, ar kurām mēs varētu lepoties tieši tāpat kā viņi. Šai ziemeļnieku tautai ir Somijas Neatkarības diena, kas tiek svinēta 6.decembrī. Mēs to atzīmējam 18.novembrī.

Somi svin arī Karoga dienu. Tā ir līdzīga mūsu Lāčplēša dienai. Jāņus somi svin tieši tāpat kā mēs. Tikai tie vienmēr tiek svinēti nedēļas nogalēs, neatkarīgi no datuma. Turklāt arī karogi pland divas dienas.

Plaši tiek svinētas arī Lieldienas un Ziemassvētku dienas. Vienīgais, kas mums nav, tās ir dzejnieku un rakstnieku dienas, kad Somijā tiem par godu tiek pacelti karogi. Taču - mums ir Dzejas dienas. Lai gan tas nav viens un tas pats.

Tā diena, par kuru es apskaužu somus, mums sen jau vairs nav. Krievijas un Ukrainas konflikta kontekstā šīs dienas nozīme pieaugusi vēl vairāk.
Runa ir par RUK. Tā ir Somijas armijas Rezerves virsnieku skola, kas divas reizes gadā izlaiž apmēram 700 OMD karavīrus. Viņi pēc deviņus mēnešu ilga dienesta savās karaspēka daļās iziet šeit pastiprinātus instruktoru apmācības kursus.

Kursi ir ļoti intensīvi un pat nežēlīgi. Somijai vajag reālus jaunākos komandierus, kas iztur pakļaušanās un pakļaušanas apmācību.

Izlaiduma dienā milzīgajā manēžā atrodas visi kursu beigušie un uzaicinātie viesi. Īsu referātu par skolas paveikto nolasa RUK priekšnieks pulkvedis Timo Peisti. Jaunos rezerves virsniekus sveic Somijas Armijas komandieris, ģenerālleitnants Seppo Toivonens( Seppo Toivonen). Tiek pasniegtas stipendijas pašiem sekmīgākajiem kursantiem. Tad virsnieka goda zobenu pasniedz vislabākajam kursantam.

Dzirdu vārdus Napoleon Freitas Paajanen. Sākumā domāju, ka tas ir kāds joks. Izrādās, puisim šis vārds ir dots no dzimšanas. Ne jau velti saka, ka vārds var veidot cilvēka likteni. Jo iegūt pirmo vietu starp tūkstošiem pretendentu no visas Somijas, tas ir liels panākums. Zobenu pasniedz bijušo kursu primusi. Tā šeit sauc kursa uzvarētājus. Primus- pirmais, labākais.

Pēc goda zīmēm uz uzvalkiem var saprast, ka abi bijušie uzvarētāji ir turpinājuši karjeru militārā jomā. Zālē ir daudz atvaļināto un tagadējo ģenerāļu. Arī Mannerheima krusta kavalieri. Apbrīnojama ir pietāte ar kādu aktīvā dienesta karavīri attiecas pret šiem sirmajiem kungiem.
Kādu brīdi atskan maršs kura laikā visi kursanti piesprauž sev iegūto jauno militāro pakāpi.

Puišu acīs ir neslēpts lepnums un skumjas.

Pēc tam ārā, cermoniju laukumā, kas nav norobežots no pilsētas, seko militārā skate - parāde. Ierindā stāv 681 kursanti un arī goda viesi.
Tās laikā tiek nolikti vainagi pie karavīru brāļu kapiem pilsētā. Ziedi gulst arī pie pieminekļa kritušajiem RUK skolas virsniekiem.

Pasākuma nozīmīgumu pasvītro arī Somijas armijas centrālais orķestris.
Nobeigumā seko parāde, ko atnākuši skatīties daudzi pilsētnieki.
Apsveicam visus kursu beigušos karavīrus. Tas ir liels ieguldījums ne tikai Somijas aizsardzībā. Tā ir reāla palīdzība arī Latvijai un visai Eiropai.Jo lielā un labi bruņotā somu armija piesaistīs pie savām robežām lielus ienaidnieku spēkus, kurus nevarēs izmantot Eiropas un Latvijas iekarošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!