Foto: DELFI Aculiecinieks
2012.gada 8.maijā, 67.gadskārtā kopš beidzies Otrais pasaules karš, Valsts prezidents Andris Bērziņš, Rīgas mērs Nils Ušakovs, Saeimas, valdības un ārvalstu vēstniecību pārstāvji, kā arī kara veterāni piedalījās ziedu nolikšanā Rīgas Brāļu kapos.

"Latvijas valsts un ikviena godprātīga politiķa morāls pienākums pret savu tautu ir pagātnes pāridarījumu sajūtas mazināšana un sociālā izlīguma veicināšana. Tādēļ tieši 8.maijs ir atbilstoša diena, lai izteiktu aicinājumu visiem Latvijas kara veterāniem pulcēties vienotā piemiņas pasākumā un kopīgi pieminēt visus nacisma un komunisma upurus Otrajā pasaules karā. Un tieši Rīgas Brāļu kapi, kur atdusas dažādās frontēs un dažādos karos kritušie karavīri, ir vienlīdz simboliska vieta kopīgai piemiņai, kas mūs vienotu, nevis turpinātu šķelt divās karojošās pusēs," – teikts Valsts prezidenta aicinājumā.

Rietumu pasaulē 8.maijs tiek atzīmēts kā Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena, jo 1945.gada naktī no 7. uz 8. maiju Vācija padevās Sabiedroto spēkiem. Šo kapitulācijas aktu neatzina PSRS un tāpēc naktī no 8. uz 9.maiju Vācijas ģenerālfeldmaršals Vilhelms Keitels parakstīja vēl vienu bezierunu kapitulācijas aktu, šoreiz jau ar PSRS. Tieši tāpēc uzvaru pār Nacistisko Vāciju daudzviet Eiropā atzīmē gan 8., gan 9.maijā.

Foto: Juris Zaļeskis


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!