Foto: DELFI Aculiecinieks
Dzīvojot Somijas pilsētā Haminā, tiku dzirdējis par visai interesantu karavīru tradīciju - pēc īsa skrējiena pasniegt savai draudzenei rozi. To sauc par rožu "uzbrukumu". Vairāku gadu garumā centos "noķert" šo ceremoniju, un pirms pāris dienām tas izdevās.

Haminas Rezerves virsnieku skola organizē trīs mēnešu seržantu kursus. Tos iziet dažādu militāro vienību pārstāvji. Tie ir nopietni kursi ar ilgstošām lauku apmācību epizodēm. Katram kursam tiek dots ne tikai kārtas numurs, bet arī īpašs nosaukums. Šoreiz 239.kurss ieguva nosaukumu "Ledus vējš". Tradīcija ir ļoti sena. Tālajā 1927. gadā Haminas Rezerves virsnieku skolu komandēja nākošais pulkvedis (arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris) Auno Anters Kails (1898-1975). Viņš organizēja kursantu rīcības komiteju. Acīmredzot tieši viņi ir šīs tradīcijas aizsācēji.


Rožu "uzbrukums " notiek īsi pirms kursa beigšanas. Tā ir vesela pasākumu kopa, kas beidzas ar balli un lielu pusnakts uguņošanu. Meitenēm uz balli jāierodas vakartērpos. Puiši var būt karavīru parādes formas tērpos vai frakās ar tauriņiem. Sarīkojuma dejas somu karavīriem tiek mācītas izvēles programmā. Seržantu sastāvam un virsniekiem šajā kavalieru mākslā tiek pievērsta liela uzmanība. Par to liecina fakts, ka uz prezidenta ikgadējo balli tiek uzaicināti vecāko kursu kadeti, kas rūpējas par to, lai neviena dāma nepaliktu bez dejas partnera. Šogad, atklājot balli, tūlīt aiz prezidentes, deju sāka viņas meita ar staltu virsnieku skolas kadetu.

Par kursu beigšanas pasākumu vērienu liecina dalībnieku lielais skaits. Pretī 600 kursantiem stāvēja tikpat liels skaits meiteņu. Turklāt svinībās piedalījās vēl 200 uzlūgtie viesi.

Atskan bungu rīboņa, un tur jau viņi nāk - zaļi raibos karavīra tērpos, ar dažādas krāsas beretēm galvā. (Beretes pašas par sevi informē, ka karavīrs dienestā ir sasniedzis nopietnu kaujas māku. Krāsa nosaka karavīru piederību ieroču šķirai. Piemēram, zaļās beretes norāda uz piederību jēgeru – elites vienībām.)


Pēc nostāšanās pretī lielajai gaidošo meiteņu līnijai tiek dota komanda līdzināties uz svinīgā pasākuma komandiera pusi. Bruņumašīna lēnam apbrauc karavīru ierindu, komandieris goda sveicienu nodod arī daiļajām dāmām. Pēc tam komandieris saka cildinošu runu kursa beidzējiem un novēl sievišķai pusei laimi un panākumus tālākā dzīve.

Tad atskan komanda: "Rozes mutē tvert! Starta pozīciju ieņemt!" Simtiem saspringtu kadetu ieņem zemo startu. Acis drudžaini meklē savu otro pusīti. Atskan starta šāviens. Sākas rožu "uzbrukums".

Platplecainu puišu stāvi savijas ar liegajiem meiteņu augumiem. Zib foto spuldžu zibšņi un skan apsveikumu vārdi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!