Šim rakstam, gan laikam īstā vieta būtu DELFI Versijās, bet Ziepju kastei ar nav ne vainas.

Pirms aptuveni gada - 25. novembrī savu darbību uzsāka Latvijā vēl nebijis projekts. Alternatīvas mūzikas radio - radio KNZ. Šo projektu izloloja un izcīnīja studenti (pārsvarā LU).

Ir pagājis gads un šajā pat mēnesī (15. novembris) savu darbību uzsāk kāds cits projekts - Radio SWH Rock. Tie, kas jau ir pagriezuši savus megahercu ķērājus uz 89,2 FM, noteikti, nešaubās par šo abu mediju "nejaušajām" sakarībām. PJ Harvey, Kula Shaker, Rammstein, Slipknot, Weezer etc.

Negribas jau skaļi teikt, bet vismaz man zemapziņā rodas daži loģiski jautājumi un dažas, manuprāt, loģiskas atbildes. Protams, ir arī neatbildēti (neatbildāmi???) jautājumi. Bet varbūt paturpināsim ar sakritībām/jautājumiem:

1) Radio SWH ROCK rodas tieši tajā brīdī, kad tagadējais KNZ (turpmāk, tekstā runājot par veco rakstīsim KNZ, bet par jauno - KN3, ņemot vērā visus faktus) paziņo par savu "nerentabilitāti" un koncepcijas maiņu.

2) Nevienam, manuprāt, nav nekāds noslēpums par "lielisko" sadarbību starp SWH un LNT (arī TV5), kaut vai pavērojot šo mediju savstarpējās attiecības.

3) Nevienam, manuprāt, nav nekāds noslēpums par "lielisko" sadarbību starp LNT, SWH un NRTP (Nacionālā Radio un Televīzijas Padome)

4) Dažiem, varbūt nav redzama sakarība starp NRTP un Latvijas Universitātes Studentu Padomi (LU SP).

5) Dažiem, varbūt nav zināmas LU SP aizkulises un cīņa par varu.

Tādas lūk būtu manis piedāvātās sakarības/jautājumi. Tādēļ piedāvāšu savu, subjektīvo skatījumu uz šīm sakritībām.

1) Atbilde uz šo sakritību ir tik dziļi noslēpta, ka viņu piedāvāšu tikai pašā raksta noslēgumā.

2) A) Pat nejaušam skatītājam, noteikti nav palicis nepamanīts bieži pa LNT translētais reklāmas bloka pieteikums/nobeigums, kur ekrāna fonā skaisti izkārtojas SWH logotipi (preču zīme).

B) Pat nejaušam skatītājam, noteikti nav palicis nepamanīts "nemākulīgi" noslēptās sakarības starp LNT un TV5 (filmu bibliotēka, fona izmantojumi, un ko mazāk zin arī tehniskie darbinieki ir vieni un tie paši)

3) A) LNT + NRTP = TV3 izmisīgā cīņa par vislatvijas apraides iegūšanu

B) SWH + NRTP = Radio SWH Rock (bezierunu atļauja nomainīt Amadeus pret jauno staciju). Starp citu, jautājums, kur skatās NRTP, ja sākotnēji medijos parādījās informācija par to, ka SWH iesniedza pieteikumu Stacijai ar nosaukumu SWH ROCK, bet NRTP deva atļauju SWH ROKS (izdaudzinātais valodu likums).

maza atkāpīte - dīvains lēmums, it sevišķi ja ņem vērā ka radio stacijas īpaši neizceļas ar valodu likuma ievērošanu savos nosaukumos. Piemēram cik tālu valodai ir līdz STAR FM, MIX FM, BIZNES I BALTIJA, SUPER FM, kaut vai tas pats SWH (no kurienes latviešu valodā ir uzradies W?

C) Dažreiz ir jāapbrīno cik viegli SWH izdevās iegūt vislatvijas apraidi, jo neviens skandāliņš nav izcēlies.

1) NRTP priekšsēdētāja palīgs Edgars Jaunups ir TIEŠI TAS cilvēks, kurš bija pie vadības LU SP, tajā brīdī kad tika pārdotas akcijas Guntai Līdakai (starp citu ex-LNT līdzīpašniecei un tagadējajai TV5 programmu direktorei). Dīvainākajā kārtā pēc šī "veiksmīgā" darījuma E.J. "pēkšņi" nokļūst NRTP, kur starp citu agrāk bija nodarbināta arī jau pieminētā G.L.

2) It kā jau nav savstarpēji saistītas šīs visas iepriekšminētās lietas ar 5. Punktu, bet jāpiemin, tas, ka brīdī, kad tika izcīnīta apraides atļauja KNZ, notika arī LU SP pārvēlēšanas, par kurām ir atzinums no LU Senāta, ka tās ir NELIKUMĪGAS. Tādējādi, nelikumīgi izcīnot varu LU, E.J. nodrošināja sevi ar godpilno NRTP priekšsēdētāja palīga amatu.

Tādi tie pīrādziņi. Bet tālāk sekos kaut kas no "SAZVĒRESTĪBAS TEORIJAS".

Tātad Radio KNZ akciju kontrolpakete nokļūst G. L. rokās un presē (B&B) uzreiz parādās informācija, ka radio jau IR pārdots. Uz ko, kontrolpaketes turētāja reaģē ar noraidošu atbildi (kaut gan patiesībā ir otrādi). Radio skan un iegūst negaidīti lielu atsaucību (GADA MEDIJS STUDENTU VIDŪ). Zinot situāciju Latvijā ar skaitļiem (3 milj. Ls izkūpēšanu gaisā), reitingiem īpaši ticēt nevajadzētu. Radio S. to zin un vienojas ar G. un NRTP par veiksmīgu biznesa veicināšanu, kā rezultātā rodas R. S. R., bet K tiek "pārstrukturēts/pārdots" de facto. G. iegūst vietu 5. E. vietu NRTP, bet R. S. R. potenciāli veiksmīgu/pārdodamu projektu un ne viens nav "apbižots" izņemot K. veidotājus, jo viņiem R.S. vadība atsaka iespēju veidot R.. S. R. kodolu, motivējot to ar viedokli, ka R. S. R. nebūs tāda formāta mūzika kā K. Vēl tikai trūkst informācijas, kas notiks ar D-pils KN3. Varbūt tas tika nopirkts tikai, lai to ieķīlātu un dabūtu naudu/kredītus. Varbūt pastāv kāda neredzama sasaiste starp D-pils mediju turētājiem un lielākajiem medijiem Latvijā radio un TV jomā S. un L.

Varbūt, varbūt, varbūt …

P.S. Man ir izziņa, ka esmu pieskaitāms :)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!